هر جا غذا پخته شود، لکه‌های سرسختی به وجود می‌آید. برای نظافت آشپزخانه به صورت حرفه‌ای و از بین بردن زمینه‌های تولید ویروس و باکتری، باید با توجه به دستورالعمل‌های HACCP بقایای چربی و مواد غذایی به طور سیستماتیک نابود شود. با تجهیزات مناسب می‌توان آشپزخانه‌های رستوران‌ها را به طور کامل و کارآمد تمیز و ضدعفونی کرد.

نظافت حرفه ای رستوران

نظافت آشپزخانه و ضدعفونی آن با برنامه‌

به منظور تولید غذای ایمن از نظر بهداشتی، آشپزخانه و اتاق‌های همراه آن (انبارها، سردخانه‌ها) و ماشین‌آلات موجود باید همواره با نظافت آشپزخانه و ضدعفونی دقیق، تمیز نگه داشته شوند. از آنجا که نواحی مختلف و ماشین‌آلات دارای فواصل تمیزکاری متفاوتی هستند، باید یک برنامه تمیزکاری ایجاد و در موقعیت برجسته‌ای در هر منطقه نمایش داده شود. این برنامه باید به وضوح مشخص کند:

آنچه باید تمیز شود (ماشین آلات، سطوح، کف)،
زمان تمیز کردن (بعد از استفاده، روزانه، هفتگی)،
با چه چیزی تمیز کنید (ماده پاک کننده و مقدار مصرف)،
چه کسی باید کار نظافت آشپزخانه را انجام دهد (کارگر مسئول).

وظایف انجام شده باید به طور دقیق ثبت و با امضا به طور واضح مستند شود تا امکان نظارت فراهم شود. لازم به ذکر است که تمیز کردن و ضدعفونی کردن دو روش جداگانه هستند. تمیز کردن به منظور از بین بردن آلودگی‌ها است، یعنی هرگونه مواد نامطلوب از جمله باقیمانده محصول، میکروارگانیسم‌ها و مواد پاک کننده / مواد ضدعفونی کننده. ضدعفونی شامل فرآیندهای شیمیایی و فیزیکی برای از بین بردن میکروارگانیسم‌ها تا حدی است که نه برای سلامتی خطرناک باشد و نه برای کیفیت مواد غذایی مضر باشد.

تمیز کردن کامل گوشه‌ها

نظافت آشپزخانه
کارواش آشپزخانه

تمیز کردن دیوارهای آشپزخانه

کاشی‌های روشن و فولاد ضد زنگ ویژگی آشپزخانه‌های رستوران‌ها است. برای تمیز کردن کاشی‌ها در پایان یک روز کاری، می‌توان از واترجت‌های آب گرم فشار بالا به همراه نازل‌های کف استفاده کرد. با کمک مواد تمیز کننده کف مناسب (قلیایی / خنثی / اسیدی) و هوا، که در نازل اضافه می‌شود. کف را از فاصله حدود یک تا دو متری از پایین به بالا تمیز می‌کنیم.

استفاده از محصولات تمیز کننده اسیدی و قلیایی به منظور از بین بردن مطمئن زمینه‌های تولید میکروارگانیسم‌ها مهم است. تنها نکته قابل توجه هنگام استفاده از مواد تمیز کننده اسیدی این است که اتصالات کاشی ابتدا باید با آب شستشو داده شوند. این کار از خیس شدن اسید و از بین بردن دوغاب جلوگیری می‌کند.

بخارشوی آشپزخانه

ضدعفونی کردن ظروف با بخار

در برنامه نظافت آشپزخانه تمیز کردن ماهیتابه‌ها نیاز به پاک‌کننده‌های فشار قوی دارد که به کاربر اجازه می‌دهد فشار و مقدار آب را از طریق تفنگ فشار بالا کنترل کند. کار باید با دقت و با فشار کم انجام شود تا تجهیزات الکتریکی حساس از آسیب محافظت شوند.

همچنین می‌توانید دستگاه‌ها و وسایل آشپزخانه را با استفاده از بخارشوی صنعتی به سطح بهداشت لازم برسانید. بخار با قطرات بسیار ریز در دمای ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد و فشار ۳ تا ۴ بار با شتاب تقریبی ۱۷۰ کیلومتر در ساعت از نازل خارج می‌شود. این بدان معنی است که بخار وارد هر شکافی که استفاده از برس یا پارچه برای رسیدن به آن سخت است، می‌شود. این امکان باعث تمیزکاری کامل لبه‌های صفحات جلوی ماشین ظرفشویی، کلیدهای روشن و خاموش اجاق گازها و سطوح شیاردار می‌شود.

اسکرابر آشپزخانه

نظافت کف آشپزخانه

نظافت آشپزخانه‌‌های رستوران به خصوص سطوح کف یک چالش خاص است. سطح بسیار بالایی از اطمینان به منظور جلوگیری از حوادث یک الزام است. کاشی‌ها دارای درزهایی هستند تا آب خطر لغزش ایجاد نکند. چربی و مواد غذایی باقیمانده که در طول روز کاری رسوب می‌کنند بین این درز کاشی‌ها گیر می‌کند.

در کنار تمیزکننده سطح، اسکرابر در نسخه تک دیسک یا غلتک، برای تمیز کردن کف مناسب هستند. در کف‌های خشن، ماشین‌های تک دیسک به دلیل اینکه دیسک به سمت راست می‌رود و کاربر مجبور است به طور مداوم برخلاف این کار کند، به تلاش بالایی نیاز دارد. با این حال، ماشین‌های غلتکی با غلتک‌های ضدچرخش کار می‌کنند. بنابراین آنها حرکت خنثی دارند و به راحتی قابل هدایت هستند. این امر از آسیب رسیدن به قاب درها یا لبه‌های کمدهای داخلی جلوگیری می‌کند زیرا جلوگیری از برخورد با اشیا آسان‌تر است.